Sean Connery Sean Connery

Biografia:

vlastným menom: Thomas Sean Connery
narodený: 25.8.1930, Edinburgh, Škótsko, Veľká Británia

Narodil sa v robotníckej rodine ako syn šoféra. Základnú školu ukončil keď mal trinásť. Vždy túžil ísť na vojnu, ale v 1945 sa vojna skončila. Tak sa prihlásil o rok neskôr k námorníctvu. Podpísal zmluvu na 12 rokov, ale po 3 rokoch bol prepustený kvôli žalúdočným vredom. Vtedy mal len 19. Potom vystriedal ešte niekoľko zamestnaní. Či už napríklad mliekára, bodyguarda alebo model pre študentov maliarstva na Edinburghskej umeleckej vysokej škole. Popritom sa intenzívne venoval športu, hlavne bodybuildingu. V roku 1952 dokonca reprezentoval Škótsko na súťaži Mr. Universe a skončil tretí. Potom ho zaujalo divadlo a na začiatku svojej kariéry to dokonca skúsil ako zborista v londýnskom operetnom súbore. Začal študovať, a nielen herectvo. Pracoval hlavne na sebe.
Po malých úlohách v divadle a v TV, debutoval vo filme Lilacs in the Spring (1954). Objavil sa aj vo veľkofilme The Longest Day (1962) po boku celej plejády hviezd. Vtedy si ho všimol producent Harry Saltzman. Pozval Conneryho na konkurz do filmu Dr. No. Úlohu Jamesa Bonda získal. Za svoju hereckú kariéru hral túto postavu 7 krát. Stal sa miláčikom publika a postupne aj jedným z najväčších kasových magnetov. Svoj herecký talent uplatňoval v akčných, ale aj dramatických úlohách.
Najskôr sa mu však príliš nedarilo zbaviť sa imidžu agenta 007. Skúšal to v Marnie, tá však neuspela a sám režisér Alfred Hitchcock nebol spokojný s obsadením Conneryho, zdal sa mu príliš surový. Vo filme Pahorok však naplno preukázal svoj herecký výkon. A Fine Madness, Shalako, The Anderson Tapes zase nezaznamenali skutočný úspech. Učinkovanie vo filmoch ako Zardos, Vražda v Orient Exprese (podľa Agathy Christie), The Man Who Would Be King (s Michaelom Cainom), The Wind and the Lion, Robin a Marian (s Audrey Hepburn) či sci-fi Outland ho postupne vyniesli po rebríčku slávy a zbavili ho škatulky Bonda. Potom sa však neočakávane znovu vrátil ako James Bond vo filme s trefným názvom - Nikdy nehovor nikdy (1983). Následovali úlohy v kasových trhákoch ako Meno ruže, Highlander I. a II. a film Nepodplatiteľný (réžia Brian De Palma). Za svojho policajta Jimmyho Maloneho v tejto gangsterke dostal Oscara v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Následovali striedavo úspechy aj neúspechy vo filmoch ako The Presidio, Family Business (s Dustinom Hoffmanom), Indiana Jones a posledná krížová výprava, The Hunt for Red October, The Russian House (s Michelle Pfeiffer), Robin Hood: Prince of Thieves (pár minútová úloha Richarda Levie srdce za štvrť milióna dolárov), Medicine Man, Rising Sun, Just Cause, First Knight, Skala, Pasca ...
V roku 1999, 5.decembra, obdržal od amerického prezidenta Billa Clintona cenu Kennedyho Centra za celoživotný príspevok umeniu a kultúre (22nd Annual Kennedy Center Honors).
Veľa ocenení dostal aj od žien. S pribúdajúcim vekom sa stal ešte atraktívnejším a hneď niekoľkokrát ho vymenovali v najrôznejších súťažiach za jedného z najsexi mužov. Napríklad v r. 1989 získal titul od People Magazine "Sexiest Man Alive" a v r. 1999 sa stal podľa toho istého časopisu najsexi mužom storočia. Empire Magazine ho zase v roku 1995 vyhlásil za jedného z najsexi mužov vo filmovej histórii (7.miesto).
Bol dvakrát ženatý. Prvýkrát s herečkou Diane Cilento (1962-1974), s ktorou má aj svoje jediné dieťa - syna Jasona (nar. 1963), ktorý je takisto hercom. Od roku 1975 je ženatý s Micheline Roquebrune. Sean je zanietený golfový hráč (na ihrisku mimochodom spoznal aj Micheline) a takisto veľký patriot "bojujúci" za škótsku nezávislosť. Dnes sa môže popýšiť už aj rytierskym titulom od kráľovny Alžbety (Silvester 1999).

Zaujímavosti zo súkromia:
- Má na svojom pravom ramene dve tetovania. Jedno s nadpisom "Scotland forever" a druhé "Mum and Dad". Nechal si ich urobiť, keď bol v námorníctve a mal 16 rokov.
- Vo všetkých bondovkách nosil príčesok. Začali mu totiž vypadávať vlasy už keď mal 21. Súkromne a aj vo väčšine ostatných filmov však príčesky nenosil.
- Pre bondovku Never Say Never mal inštruktora bojových umení a bol ním Steven Seagal.
- Nech hrá v akejkoľvek úlohe, vždy je poznať jeho škótsky prízvuk.
- V roku 1997 sa mu narodil vnuk - Dashiell Quinn.
- Hovorí sa, že keď pracoval ako mliekar, tak zásoboval aj školu Fette v Edinburghu. Bola to tá istá škola, do ktorej chodil podľa noviel Iana Fleminga mladý James Bond.

Citáty:
* "I never disliked Bond, as some have thought. Creating a character like that does take a certain craft. It's simply natural to seek other roles."
*Mal som Bonda celkom rád, nie ako si poniektorý mysleli. Vytvoriť takúto úlohu si vyžaduje kus umenia. Je to jednoducho prirodzené hľadať si iné úlohy.

* "More than anything else, I'd like to be an old man with a good face, like Hitchcock or Picasso."
*Viac ako čokoľvek iné, by som chcel byť starým mužom s dobrou tvárou, ako Hitchcock alebo Picasso.


Z filmografie:

Lilacs in the Spring (1954)
Tarzan´s Greatest Adventures (1959)
Darby O´Gill and the Little People (1959)
Dr. No (1962)
The Longest Day (Najdlhší deň, 1962)
From Russia With Love (Srdečné pozdravy z Ruska, 1963)
Goldfinger (1964)
Marnie (r: Alfred Hitchcock, 1964)
The Hill (Pahorok, 1965)
A Fine Madness (1966)
Thunderball (1967)
Shalako (1968)
You Only Live Twice (Žiješ len dvakrát, 1969)
The Molly Maquires (1970)
Diamonds Are Forever (Diamanty sú večné, 1971)
The Anderson Tapes (1972)
Zardoz (1974)
Murder on the Orient Express (Vražda v Orient exprese, 1974)
The Wind And the Lion (Vietor a lev, 1975)
Robin and Marian (1976)
A Bridge Too Far (1977)
Cuba (1979)
The Great Train Robbery (Veľká vlaková lúpež, 1979)
Outland (1981)
Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again 1983) 
The Name Of The Rose (Meno ruže, 1986) 
Highlander (1986)
The Untouchables (Nepodplatiteľný, r: Brian De Palma, 1987) 
Presidio (1988)
Familz Business (1989)
Indiana Jones a posledná krížová výprava (Indiana Jones And the Last Crusade, 1989) 
The Hunt For Red October (Honba na ponorku, 1990)
The Russian House (Ruský dom, 1990)
Robin Hood: Prince of Thieves (1991)
Highlander II (1991)
Medicine Man (1992)
Rising Sun (1993)
Just Cause (1995)
First Knight (1995)
The Rock (Skala, 1996) 
Entrapment (Pasca, 1999) 
xxxxxxxxx Cinderella.sk xxxxxxxxx